,

Studietur til Fitjar

.
.
Forrige uke gikk turen til den sjarmerende bygden Fitjar, like utenfor Bergen. I tillegg til engasjerte og inspirerende mennesker, fikk vi også oppleve vakker natur, og det var imponerende å se hvordan lokalbefolkningen på Fitjar har tatt i bruk de naturressursene som landskapet byr på.

.

.

14233689_1763872617235893_1386538576_o
.

 Dagen startet hos potetbonden Turid på Fitjargården. Hun fikk ansvar for sin første potetåker allerede som 16-åring. Nå dyrker hun på tre mål og hun har sysselsatt alle søsknene sine allerede.

.

Vindmølleparken på Fitjar er en attraksjon i seg selv.  Storslått natur og et levende bevis på utnyttelse av de ressursene naturen har å by på. Vi ble godt tatt i mot av  Johannes. Med ny og frisk luft i lungene gikk ferden videre til den høyeste beliggende garden på Fitjar, Sætrebøgard. Der møtte vi bonden Sverre. Gården har vært der siden 1500-tallet og i dag er hovednæringen gris og angusokser. Dyrene går fritt hele sommeren og på vinteren spiser de gress som har vært lagret fra foregående sommer.

.

Fra topp til bunn dro vi videre ned til sjøen og krabbefiskeren Knut. Han leverer blant annet krabbe til vår søsterrestaurant Cornelius ute på Holmen. Knut koker selv krabbene på kaien for så å kjøle den ned og klargjøre den for levering på ulike spisesteder.

.

Vi besøkte også Josteins bringebæråker. De prøver ut en rekke forskjellige dyrkingsmetoder for å tilpasse seg vårt skiftende klima. I tillegg har de solbær, rips og bikuber. De produsere blant annet en nydelig lys honning med preg av bringebær.

 .

Til slutt møtte vi de lokale heltene fra håndbryggeriet ”En liten øl”. Dette er en nystartet produksjon som hadde sin opprinnelse på en kai på Fitjar. De tar i bruk både gamle og mer moderne metoder i bryggingen.

14191827_1763872623902559_1136268275_o

.

Tusen hjertelig takk til alle de herlige produsentene i Fitjar for et inspirerende og lærerikt besøk i solværet. Det er en glede å møtte menneskene som står bak!

Hilsen gjengen på Restaurant 1877.