Utstilling

Jan Henning Larsen

Jeg er 1966 modell, og jeg er grafikker, skulptør, tegner og maler. Jeg bor og arbeider på Askøy. Jeg er utdannet på Statens Høyskole for kunsthåndverk og design. Deretter var jeg tilknyttet Myren kunstnerverksted på Torshov i Oslo. Jeg kjøpte et grafikkverksted i Hønefoss i 1998 og etablerte meg i Sudndalen/ Hallingdal. Etter det delte jeg verksted med maleren Frode Larsson på Tollboden på Nordnes og «The funky bunker» i kjelleren på Dreggen hotell. Jeg har verksted i Strusshamn som jeg har hatt siden 2004.

Jeg har alltid hatt en trang til å uttrykke meg, og jeg har alltid tegnet og laget bilder. Med tiden har dette utviklet seg til å bli en lang historiefortelling som begynte i barndommen og som fremdeles pågår. Å lage bilder handler for meg mer om innholdet enn å lage noe pent å ha på veggen. Jeg betrakter, formidler og kommenterer samtiden min, ofte handler det om et tema eller et fenomen, som oftest om identitet. Jeg arbeider mye med kristendom og om norrøn mytologi, kjønnsorganer, kongesagaer, hverdagsproblemer og lokalpolitikk. Jeg anvender mye humor og satire i arbeidene mine.

Jeg har alltid tegnet, og tidligere brukte jeg mye tid på maleri. Men da jeg i utdanningen ble introdusert for tresnitt var det som om alt falt på plass og jeg hadde funnet det jeg skulle drive med. Tresnitt passer svært bra til min måte å lage bilder på. Det går fort, det er ikke så høytidelig, det er lett å lage uttrykk, og lett å lage farger. Bilde blir strammet opp av treplatens form. Og man trenger ikke å ta stilling til om bildet er ferdig eller ikke, for bildet er ferdig når det kommer ut av pressen. På et tidspunkt trengte jeg en forandring. Jeg ville ha større formater, og jeg begynte å trykke på lerret. Dette utviklet seg til en blandingsteknikk: tegning, maling, og tresnitt på lerret, som igjen førte til rein maling. Jeg har i senere år gått fra todimensjonalt til tredimensjonalt der trestammen har erstattet papiret, og skulptur erstattet grafikk.

Jeg har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland, deriblantHøstutstillingen, Astrup Fearnley museet og Norske Grafikere. Jeg er innkjøpt av Nasjonalmuseet, stortinget og Bergen kommune. Jeg har hatt flere stipender, deriblant statens treårig arbeidsstipend og Chrix Dahls stipend. Jeg er medlem i NBK og NG.